MESOLOGIE IS EEN FUNCTIONELE GENEESKUNDE

Mesologie is een complementaire geneeswijze, waarin de academische kennis uit de reguliere geneeskunde wordt gekoppeld aan de inzichten uit de alternatieve geneeswijzen. Uit beide richtingen zijn de goede en zinvolle aspecten gebruikt en samengevoegd. Dit geldt zowel voor het onderzoek dat wordt verricht, als voor de behandeling. Hierdoor neemt mesologie een centrale plaats in tussen de reguliere en de alternatieve gezondheidszorg.

MESOLOGIE IS GEBASEERD OP EEN AANTAL FUNDAMENTELE PRINCIPES:

 • 1. Functionele eenheid

  Omdat het menselijk lichaam een functionele eenheid is. De reactie die ontstaat door de constante wisselwerking van het menselijk lichaam en zijn omgeving, waardoor het functioneren fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch of existentieel wordt beïnvloed.

  ZIE HET SCHEMA ONDER DIT GROENE VLAK.

 • 2. Functie en dysfunctie

  De fysologische patronen die zich in functie en dysfunctie manifesteren als sympomatische veranderingen (Met name gewrichten, spieren en de huid ondergaan deze bij inwendige aandoeningen. Door de samenhang tussen functie en dysfunctie vast te stellen, is de diepere oorzaak te herleiden).

  ZIE HET SCHEMA ONDER DIT GROENE VLAK.

 • 3. Zelfregulerende krachten

  De zelfregulerende krachten van het menselijk lichaam. (Deze zijn in principe zelfregulerend, maar kunnen door de Mesoloog terug- of beter in balans worden gebracht).

ONZE OMGEVING HEEFT INVLOED OP ONS FUNCTIONEREN

Doordat wij continu in contact staan met onze omgeving, heeft dit invloed op ons functioneren. Het contact wordt gevormd door voedsel en lucht (spijsvertering en luchtwegen = entoderm) en ons zenuwstelsel (zintuigen, hersenen en huid = ectoderm).

In reactie op dit contact reageert de mens in functie (Fysologisch) en dysfunctie (pathologisch). De reactie vindt plaats in het bindweefsel (mesoderm). Deze reactie manifesteert zich als symptomen. Deze uiten zich op verschillende manieren met specifieke kenmerken waaruit een bepaald ziektebeeld kan ontstaan.

De mesologie hanteert verschillende onderzoeksmethoden om deze dysfunctie vast te kunnen stellen.

BEKIJK HIERONDER EEN STUKJE BEELDMATERIAAL OVER MESOLOGIE